Το μάθημα περιλαμβάνει την ανάλυση τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης ως προς τη χημική τους σύνθεση και τα οργανοληπτικά τους
χαρακτηριστικά. Αναλύσεις που θα μελετηθούν: Προσδιορισμός περιεκτικότητας σε μακροθρεπτικά συστατικά όπως λίπος και πρωτεΐνες, Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε χλωριούχο νάτριο, Προσδιορισμός περιεκτικότητας σε πρόσθετα,
Δείκτες φρεσκότητας, Ποιοτικές και έμμεσες μέθοδοι ανάλυσης τροφίμων, Μέτρηση φυσικών χαρακτηριστικών σε τρόφιμα όπως χρώμα, υφή, ρεολογικά χαρακτηριστικά, ειδικό βάρος.
Ανοσοϊστοχημική ανάλυση, Ανοσοενζυμική ανάλυση (ELISA),
Ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών, Ισοηλεκτρικός εστιασμός, Ανοσοαποτύπωση πρωτεϊνών, ανοσοχρωματογραφία και άλλες τεχνικές, Μικροσκοπία και εφαρμογές της στην ανάλυση τροφίμων, Ειδικές εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων, Χρήση μοριακών τεχνικών:
θεωρία και πρακτικές εφαρμογές, απομόνωση και ηλεκτροφόρηση νουκλεϊνικών οξέων,
νουκλεϊνικό αποτύπωμα, ανίχνευση τροφογενών παθογόνων, εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων, Βιοαισθητήρες.
Το μάθημα μελετά τη μορφολογία, ταξινόμηση και λειτουργία μικροοργανισμών όπως βακτήρια, μύκητες και ιοί. Εξετάζει τις αρχές μικροσκοπίας, τις τεχνικές χρώσης, αποστείρωσης, καλλιέργειας και απομόνωσης μικροοργανισμών.

Αναλύει τον μικροβιακό μεταβολισμό, τη γενετική και την παραγωγή ενζύμων, καθώς και τη συμβολή τους στο περιβάλλον και στη διατροφή. Εστιάζει στους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στα τρόφιμα και τα τροφιμογενή νοσήματα.
Τέλος, αναφέρεται στη βιοτεχνολογία και τις εφαρμογές της σε ζυμώσεις και βιολειτουργικά τρόφιμα.
Ιστορική Αναδρομή, θέση και εξέλιξη της αναλυτικής χημείας,
Ορισμός- ταξινόμηση αναλυτικών μεθόδων, Χημική ισορροπία και χημικές αντιδράσεις,
Ισορροπίες οξέων – βάσεων, Ρυθμιστικά διαλύματα, Σταθμική ανάλυση, Ογκομετρική ανάλυση, Οπτικές τεχνικές ανάλυσης, Χρωματογραφικές τεχνικές ανάλυσης.