
Το μάθημα εστιάζει στις παιδαγωγικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη ηλεκτρονικής μάθησης (προσαρμοστικά περιβάλλοντα, συνεργατική μάθηση, κοινότητες πρακτικής, μάθηση βασισμένη στους διατιθέμενους πόρους). Παρουσιάζονται εργαλεία, τεχνολογίες και υπηρεσίες του Διαδικτύου και του Παγκόσμιου Ιστού για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης. Περιγράφονται πρότυπα και τυποποιήσεις που αφορούν την ηλεκτρονική μάθηση με έμφαση στη διαλειτουργικότητα για την ανταλλαγή εκπαιδευτικών πόρων, την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, την επικοινωνία εφαρμογών εκπαιδευτικού λογισμικού (HTML, XML, QTI, SCORM). Εξετάζεται η διαδικασία επιλογής ολοκληρωμένων περιβαλλόντων Διαδικτύου για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης και εκπαίδευσης. Παρουσιάζονται τα συστήματα διαχείρισης μάθησης και η μαθητοκεντρική προσέγγιση έναντι της εργαλειοκεντρικής προσέγγισης. Συζητούνται ο σχεδιασμός & διαχείριση ηλεκτρονικών μαθημάτων, οι ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές και η διαχείριση της τάξης στην ηλεκτρονική μάθηση, η αναστοχαστική διδασκαλία στην τηλεκπαίδευση καθώς και οι ικανότητεςτεχνικής και κριτικής ανάλυσης που χρειάζεται να αναπτύξουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για την εύρεση, αξιολόγηση, δημιουργία και διάδοση πληροφοριών με τη χρήση διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών και προϊόντων εκπαιδευτικής τεχνολογίας.
- Διδάσκων/ουσα: ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΣ

Επισκόπηση των βασικών μεθόδων σχεδίασης εργαλείων νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικών λογισμικών. Περιλαμβάνονται θέματα σχεδίασης βάσεων δεδομένων για την υποστήριξη τέτοιων συστημάτων, ξεκινώντας από την αναγκαιότητα τους σε αυτά τα συστήματα, τις βασικές τους έννοιες (πεδία, εγγραφές, πίνακες, ευρετήρια αναζήτησης, πρωτεύον-δευτερεύον κλειδί), ερωτήματα SQL, παραδείγματα βάσεων δεδομένων, σχεδίαση βάσης δεδομένων στο εργαστήριο.
Επισκόπηση στην Κοινωνική Δικτύωση στην εκπαίδευση. Σε αυτή περιλαμβάνονται βασικές έννοιες, τύποι κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση, Πλεονεκτήματα και Ζητήματα, Δημοφιλή Εκπαιδευτικά Κοινωνικά Δίκτυα και Δημοφιλείς σελίδες Κοινωνικών Δικτύων στην Εκπαίδευση.
Web 2.0 και εκπαίδευση. Περιλαμβάνονται βασικές έννοιες του Web 2.0, Οι παιδαγωγικές αξίες πίσω από την κοινωνική δικτύωση Web 2.0, Ανασκόπηση υπαρχόντων εκπαιδευτικών μοντέλων που χρησιμοποιούν εργαλεία Web 2.0, Web 2.0 και Γνωστική διάσταση, Δημοφιλή εργαλεία Web 2.0 στην Εκπαιδευτική Διαδικασία, Χρήση Web 2.0 εργαλείων στην εκπαίδευση με έμφαση στα Wikis, Blogs, Συνεργατικοί εννοιολογικοί χάρτες, Online παιχνίδια & Εικονικοί κόσμοι, Podcast/Vodcast.
Το μάθημα εισάγει τους εκπαιδευόμενους στη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση διερευνώντας την αξιοποίηση τους για την εφαρμογή συγκεκριμένων διδακτικών μεθοδολογιών. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά σε τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε διδακτικές μεθοδολογίες όπως η τριμερής διδασκαλία, η διερευνητική μάθηση, η συνεργατική μάθηση, οι μέθοδοι συμμετοχικής μάθησης, οι εννοιολογικοί χάρτες, η παιδαγωγική αξιοποίηση του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, των εικονικών κόσμων και άλλων Web 2.0 εργαλείων.
- Διδάσκων/ουσα: ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΣ