
Το μάθημα επικεντρώνεται στις βασικές αρχές και στρατηγικές για τη δημιουργία, διοίκηση και χρηματοδότηση νεοφυών (startup) επιχειρήσεων στον σύγχρονο ψηφιακό οικονομικό περιβάλλον. Οι φοιτητές θα εξερευνήσουν τη διαδικασία σύλληψης και ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων και την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων διαχείρισης και ανάλυσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημασία των τεχνολογικών καινοτομιών και εξελίξεων, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Blockchain, για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Επιπλέον, εξετάζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, στην εξεύρεση χρηματοδότησης, με την εξέταση διαφόρων χρηματοδοτικών σχημάτων και μεθόδων, όπως τα venture capitals και οι επενδυτικοί γύροι, οι επιχειρηματικοί άγγελοι, το crowdfunding, και η χρηματοδοτήσεις μέσω τεχνολογίας blockchain.
Το μάθημα παρέχει μια ισορροπία μεταξύ θεωρίας και πρακτικής, εξοπλίζοντας τους φοιτητές με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες στον δυναμικό κόσμο των startups, είτε ως ιδρυτές, είτε ως εργαζόμενοι σε αυτές.
- Διδάσκων/ουσα: ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση και εξοικείωση με τις σύγχρονες λύσεις και εφαρμογές του ηλεκτρονικού επιχειρείν από άποψη επιχειρησιακή, τεχνολογική, συνθηκών αγοράς και περιβάλλοντος. Αναμένεται να προσεγγιστούν καίρια ζητήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών και επιχειρηματικών η-υπηρεσιών που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη σύγχρονη επιχείρηση, εικονική ή/ και παραδοσιακή. Ειδικότερα, βασικές ενότητες του μαθήματος θα αποτελέσουν: η μελέτη των ηλεκτρονικών επιχειρηματικών μοντέλων και των χαρακτηριστικών τους, η σημασία των κοινωνικών δικτύων και των κινητών συσκευών στο σύγχρονο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τεχνολογικές λύσεις της Βιομηχανίας 4.0 (τεχνητή νοημοσύνη, μέγα δεδομένα, διαδίκτυο των πραγμάτων, υπολογιστική νέφους, κυβερνοασφάλεια, κοκ.) και η σύνδεσή τους με το ηλεκτρονικό εμπόριο/ επιχειρέιν, τα στάδια του ηλεκτρονικού εφοδιασμού και των διεπιχειρησιακών η-συναλλαγών, τα είδη και τα χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών πληρωμών, η ασφάλεια των συναλλαγών, η αναμενόμενη δυναμική του Metaverse στο ηλεκτρονικό επιχειρείν και η σύνδεση των βασικών επιχειρησιακών εφαρμογών με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι προαναφερθέντες θεματικές αναμένεται να προσεγγιστούν και μέσω μελετών περιπτώσεων (case studies). Επίσης, σε πρακτικό επίπεδο, οι φοιτητές αναμένεται να αναπτύξουν και να διαχειριστούν ιστοτόπους και ηλεκτρονικά καταστήματα, με τη χρήση συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου.
- Διδάσκων/ουσα: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΠΡΙΚΗΣ

Το μάθημα εξετάζει τα μοντέλα, τις στρατηγικές, και τα εργαλεία του σύγχρονου ψηφιακού μάρκετινγκ, με έμφαση στη δύναμη των κοινωνικών δικτύων για τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων με τους πελάτες. Παράλληλα, εισάγει τις τελευταίες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη για αυτοματοποιημένες καμπάνιες και ανάλυση καταναλωτικής συμπεριφοράς, και το Blockchain για ασφαλή και διαφανή διαχείριση δεδομένων. Οι φοιτητές πέραν της ακαδημαϊκής προσέγγισης και εξέτασης αυτών των αντικειμένων, μαθαίνουν και πώς να αξιοποιούν αυτά τα εργαλεία για τη δημιουργία καινοτόμου περιεχομένου και προσωποποιημένων στρατηγικών, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των οργανισμών στην ψηφιακή εποχή.
- Διδάσκων/ουσα: ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

- Διδάσκων/ουσα: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΠΡΙΚΗΣ